miercuri, 18 mai 2011

Astăzi, 10 ani la Palatul Elisabeta

Fotografie realizată pe 18 mai 2001, la intrarea în Palatul Elisabeta

Astăzi se împlinesc 10 ani de când Regele Mihai s-a întors la Palatul Elisabeta. Este locul de unde, la 30 decembrie 1947, Regele și Regina Elena plecau spre Sinaia. De acolo, cinci zile mai târziu, urmau să părăsească România. Regele pentru cinci decenii, Regina Elena pentru totdeauna.
Acum zece ani, pe 18 mai 2001, Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana, Principesa Moștenitoare și cu mine, pășeam pragul Palatului Elisabeta, înconjurați de un mare număr de ziariști, majoritatea tineri, care îl urmau, cu nesaț, pe Rege prin toate încăperile Palatului, curioși să afle cât mai multe de la Majestatea Sa și fotografiindu-l neîntrerupt.
Pe atunci palatul arăta trist, gri, denaturat și singur. Era ca un ochi închis. Au trecut zece ani. Astăzi, fiecare colț din casă și din grădină arată altfel. Unele obiecte sunt puse la locul lor, altele aduse acolo unde trebuie. Atmosfera caldă, de familie, se împletește cu mândria și cu reprezentativitatea respectabilă. Au fost renovate încăperi, multe cu bani personali ai Regelui, deși clădirea continuă să aparțină Statului român, fiind la dispoziția Majestății Sale, până la sfârșitul vieții, în calitate de fost șef de Stat.
Au trecut, în zece ani, pragul Palatului Elisabeta zeci de mii de oameni: regi, președinți, principi, capi ai bisericii, președinți de parlament, prim-miniștri, membri ai guvernelor lumii, generali și ofițeri, academicieni și ambasadori și multe, multe mii de tineri sau, pur și simplu, oameni de toate vârstele și profesiile.
Palatul, singurul cu identitate regală care are destinația corectă, este astăzi un simbol istoric și un instrument actual al statalității noastre. A apărut, în anul 2006, la Editura Humanitas, un album intitulat “Palatul Elisabeta“, care vorbește, în imagini și cuvinte, despre rostul de astăzi al celui mai mic și celui mai tânăr palat regal din România.
În paranteza dintre 1948 și 2001, în care Familia Regală a fost absentă din palat, cea mai dureroasă perioadă nu a fost aceea în care palatul a stat gol, neatins (1948-1990), ci perioada în care a fost transformat în hotel-restaurant și exploatat uneori primitiv (1990-2001). Uneori istoria este paradoxală, greu de înțeles. Gesturile cele mai nepotrivite față de Coroană și față de Stat vin, din când în când, nu de la dușmani, ci de la cei mai buni dintre noi. Este un adevăr pe care l-am învățat temeinic în acești zece ani.
Sunt zece ani în care Principesa Moștenitoare și cu mine ne-am considerat norocoși de a fi fost hărăziți de soartă și autorizați de Rege să încercăm reconstruirea, punerea la loc a unui simbol viu al istoriei noastre, a unui instrument al timpul prezent regal, reintegrarea în societate a unei instituții definitorii a României moderne, Casa Regală, prin cea de-a cincea generație a ei.
Astăzi, Regele prezidează evenimente publice de la cele mai ample, precum Garden Party-ul anual ce reunește în luna mai 2,000 de români din toate colțurile țării și Basarabia, până la audiențe personale sau primiri de mici grupuri profesionale sau asociații. Zeci de instituții, organizații sau companii au Înaltul Patronaj Regal, zeci de companii au calitatea de Furnizor al Casei Regale, zeci de personalități sunt distinse cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate, Crucea Casei Regale a României, Decorația regală Nihil Sine Deo. Palatul găzduiește an de an Recepția Ambasadorilor la sfârșit de noiembrie, Serile lunare ale Palatului Elisabeta, dinee oficiale, concerte, reuniuni, invită reprezentanții județelor țării, liceeni, studenți, bresle, patronate, administrații locale, oameni de afaceri și sindicate.
Tot aici s-au derulat, din 2004 încoace, an de an, vizitele personalităților străine numite “România, o călătorie regală”. Ultimele “călătorii regale” au fost prilejuite de jubilee: Nunta de diamant a Majestăților Lor, ziua de naștere a Principese Moștenitoare, aniversarea mea de 50 de ani sau, anul acesta, extraordinarul jubileu de 90 de ani ai Regelui Mihai.
De aici au pornit și pornesc (prin organizare, logistică, susținere financiară) toate cele 500 de angajamente anuale ale Familiei Regale, multe dintre ele pe meridianele globului. Aici au fost creionate și duse la îndeplinire sutele de vizite prin țară, care ne-au purtat săptămână de săptămână pașii prin cele mai îndepărtate sau mai mici localități ale noastre, unele vizitate de mai multe ori în acești zece ani. Un volum de muncă imens, realizat cu mijloace modeste și cu colaboratori puțini. Dar cu multă încredere, demnitate, spirit de răspundere și cu multă mândrie.
Palatul Elisabeta este adresa regalității pe harta României de astăzi. Iar astăzi, 18 mai 2011, această stare de fapt  împlinește 10 ani.

Sursa de baza:
princeradublog.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu