marți, 17 mai 2011

Normele fundamentale ale Familiei Regale a Romaniei

Statutul complet al Casei Regale a Romaniei

Promulgat prin semnatura Majestatii Sale Regelui Mihai I al Romaniei
Pentru a succede tuturor celorlalte Statute si Legi ale Casei,
incepand cu 30 decembrie 2007


Introducere

Casa Regala a Romaniei este guvernata de statut si de traditie. In conformitate cu Ordinul Majestatii Sale si cu toate cerintele moderne, aceste Norme Fundamentale, promulgate de mana Regelui Mihai I, Sef Suveran al Casei Regale a Romaniei, prin Gratia Lui Dumnezeu, Rege incoronat al Romaniei si jure sanguinis Mare Maestru al Ordinelor si Decoratiilor Casei Regale a Romaniei, vor intra in vigoare la 30 decembrie 2007. Acest document isi va primi validitatea si puterea la momentul semnaturii, de mana Regelui. Prin acest document, toate statutele precedente si toate privilegiile, apelativele, titlurile, rangurile si drepturile dinastilor sau ale descendentilor lor, sunt revocate. Traditiile noastre de familie includ si vor include intotdeauna credinta crestin ortodoxa, care va servi drept principiu calauzitor in toate deciziile viitoare. Pastrand respect pentru libertatea de credinta si de constiinta a individului, toti membrii dinastici ai Familiei vor apartine ritului crestin ortodox. Rugam pe Dumnezeu sa protejeze Familia noastra Regala, tara noastra si Biserica noastra.

Capitolul I

Casa Regala a Romaniei

Articolul 1

Caracteristici si membri

1) Casa Regala a Romaniei este o comunitate de familie autonoma infiintata si organizata pe baza prevederilor acestui Statut Dinastic, de acum in vigoare. Ea va fi compusa din membri prin nastere sau membri prin casatorie, numai dupa cum este stabilit de acest document.

2) Seful Casei Regale a Romaniei, potrivit tuturor practicilor si conventiilor de astazi, este de jure sau de facto Suveran, in termeni de autoritate asupra Casei Regale a Romaniei, la orice moment. Imediat dupa decesul Sefului Casei Regale a Romaniei, fara vreo proclamatie ulterioara, Mostenitorul Evident sau Mostenitorul Prezumptiv, in functie de cine va fi in viata si primul in linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipa titlul si apelativul de Rege sau Regina, indiferent de pozitia Familiei ca Dinastie domnitoare sau ne-domnitoare si indiferent daca, mai tarziu, va alege sau nu sa nu foloseasca un asemenea titlu sau apelativ.

3) In cazul in care Mostenitorul Prezumptiv este primul succesor, dar un Mostenitor Evident inca nenascut este anticipat, Mostenitorul Prezumptiv va asuma rolul de Regent pana la nastere, dar nu va putea amenda, modifica sau interpreta prevederile acestor Norme, cu exceptiile stabilite mai jos. Un mostenitor minor la momentul succesiunii la Sefia Casei Regale a Romaniei va avea un Regent care va ramane in functie pana ce Seful Casei Regale a Romaniei devine major, dar acest Regent si / sau Seful Casei Regale a Romaniei, pe durata minoritatii, nu vor putea amenda, modifica sau interpreta prevederile acestor Norme, sau oricare altele, cu exceptiile prevazute mai jos. Regenta va fi numita de membrii dinasti ai Casei Regale a Romaniei, prin Consiliul Familiei Regale, si poate fi indepartata de acesta.

4) Seful Casei Regale a Romaniei nu va putea, in nici o situatie, sa amendeze, sa modifice sau sa interpreteze prevederile acestor Norme pana la implinirea varstei de treizeci de ani.

5) Succesorii dinasti ai Regelui Mihai I al Romaniei sunt succesori la sefia Casei Regale a Romaniei, iar actualii succesori sunt recunoscuti exclusiv prin aceste Norme si sunt enumerati aici. Ei vor fi singurii dinasti, pana la momentul cand altii, in baza nasterilor viitoare, sunt adaugati printr-un amendament sau anexa la aceste sau alte viitoare Norme Fundamentale ale Casei Regale a Romaniei. Toate principesele prin nastere ale Casei Regale a Romaniei vor inceta a mai fi membri ai Casei Regale a Romaniei la momentul casatoriei si vor primi titlul si apelativul sotului lor, cu exceptia cazului cand ramanerea lor in Casa Regala a Romaniei este recunoscuta, fie de aceste Norme, fie, in viitor, prin adaugare ca amendament sau anexa la aceste sau orice viitoare Norme ale Casei Regale a Romaniei. Nici un succesor al unei femei membru al Casei Regale a Romaniei nu va deveni membru al Familiei Regale a Romaniei prin nastere, decat daca aceste Norme sau vreun alt document viitor dat de Seful Casei Regale a Romaniei, recunoaste aceasta includere.

6) Descendentii Regelui Carol al II-lea al Romaniei, pe orice ramura colaterala, isi vor pastra apelativul si rangul care le-a fost acordat in timpul domniei Majestatii Sale Regelui Carol al II-lea. Potrivit dorintei si precedentei stabilite de Majestatea Sa, acesti descendenti vor continua sa fie exclusi din linia de succesiune si nu vor fi membri ai Casei Regale a Romaniei.

7) Consoarta Sefului Casei Regale a Romaniei va primit titlul si apelativul de Regina pe intreaga durata a casatoriei si a vaduviei sale, in cazul in care Seful Casei Regale ii va deceda inainte. Consortul unei femei Sef a Casei Regale nu va avea, de drept, vreun rang, privilegiu sau titlu, dar acestea vor fi primite, ad personam, prin decizia Sefului Casei Regale a Romaniei. Sotia unui Principe al Casei Regale a Romaniei va avea titlul si apelativul de Principesa pe durata casatoriei si vaduviei sale, numai in cazul in care casatoria a fost recunoscuta de Seful Casei Regale a Romaniei. Consortii sau Principesele prin casatorie, a caror casatorie este anulata sau dizolvata prin divort, vor pierde toate rangurile, titlurile si privilegiile la momentul dizolvarii casatoriei, in timp ce un consort vaduv care se recasatoreste isi va pastra titlul si rangul ad personam, acestea nefiind transmisibile viitoarei sotii sau copiilor dintr-o casatorie trecuta sau viitoare.

8) Apartenenta la Casa Regala a Romaniei este un act liber consimtit si, dupa implinirea majoratului, orice membru poate renunta la acest drept oricand, moment la care toate titlurile, rangurile si privilegiile acelui membru al Casei Regale a Romaniei vor lua sfarsit. O asemenea renuntare nu poate avea loc decat printr-o declaratie scrisa prezentata Sefului Casei Regale a Romaniei, care va prezenta declaratia Consiliului Familiei Regale, iar aceasta va intra in vigoare la treizeci de zile de la prezentarea in fata Consiliului Familiei Regale, cu exceptia cazului cand petentul nu si-a restras cererea pana la acea data.

9) Renuntarea la calitatea de membru al Casei Regale a Romaniei va elimina pe fostul membru al Casei Regale a Romaniei din linia de succesiune pentru totdeauna, dar nu va avea efect asupra statutului, titlurilor si rangurilor succesorilor si mostenitorilor sai.

10) Nici o persoana nascuta in principal ca membru al unei Case Regale sau Princiare straine nu poate intra in Linia de Succesiune a Casei Regale a Romaniei si nu se poate bucura de vreun alt privilegiu dinastic, fara exceptie.

Articolul 2

Titlurile membrilor Casei Regale

1) Seful actual al Casei Regale a Romaniei este:
Majestatea Sa Mihai I, Rege al Romaniei (jure sanguinis).

2) Actuala Consoarta a Sefului Casei Regale a Romaniei este:
Majestatea Sa Ana, Regina Romaniei (ad personam) si Printesa de Bourbon-Parma (jure sanguinis). Majestatea Sa isi va pastra titlul, apelativul si rangul pe durata vaduviei sale, in cazul in care Seful Casei Regale a Romaniei va deceda inaintea sa.

3) O viitoare consoarta a Sefului Casei Regale a Romaniei va purta titlul, apelativul si rangul, alaturi de numele de botez, de:
Majestatea Sa Regina Romaniei (ad personam), potrivit cu Articolul 1 (7).

4) Actualul Mostenitor la Sefia Casei Regale a Romaniei este:
Alteta Sa Regala Margareta, Principesa Mostenitoare a Romaniei (jure sanguinis), care va fi de acum inainte si va ramane dupa decesul meu Custode al Coroanei Romaniei (ad personam).

5) Actualul consort al Mostenitoarei la Sefia Casei Regale a Romaniei este:
Alteta Sa Regala Radu, Principe al Romaniei (ad personam).

6) Membrii Casei Regale a Romaniei, care vor avea titlurile, rangurile si apelativele corespunzatoare, sunt:

Alteta Sa Regala Elena, Principesa Romaniei (jure sanguinis);
Alteta Sa Regala Irina, Principesa Romaniei (jure sanguinis);
Alteta Sa Regala Sofia, Principesa Romaniei (jure sanguinis);
Alteta Sa Regala Maria, Principesa Romaniei (jure sanguinis).

7) Nicolae de Roumanie Medforth-Mills, care va primi titlul, apelativul si rangul de Principe al Romaniei si Alteta Regala (jure sanguinis) la cea mai apropiata data dintre 1 aprilie 2010, la a 25-a sa aniversare, si momentul decesului actualului Sef al Casei Regale a Romaniei, iar la acel moment va intra in linia de succesiune la Sefia Casei Regale a Romaniei deplin indreptatit sa succeada.

8) In cazul unei viitoare femei Sef al Casei Regale a Romaniei, consortul sau va primi titlul de "Alteta Sa Regala Principele Consort al Romaniei" (ad personam), potrivit articolului 1 (7), titlu, rang si apelativ care va precede orice alt titlu, roman sau strain, pe care il poate avea, pe durata mariajului si numai pe durata vietii sotiei sale si numai atata timp cat aceasta ramane Sef al Casei Regale Romane.

9) Membrii Casei Regale a Romaniei nu vor accepta titluri, decoratii si premii straine fara aprobarea scrisa a Sefului Casei Regale a Romaniei. Astfel de distinctii straine pot fi acceptate numai ad personam si vor fi predate in orice moment daca Seful Casei Regale a Romaniei decreteaza astfel. Nici o distinctie straina nu precede rangurile si distinctiile romane.

10) Copiii sau consortii membrilor Familiei Regale a Romaniei care nu poarta un titlu regal nu sunt membri ai Familiei Regale a Romaniei, ci membri ai familiei extinse a Regelui Mihai I si ai Casei Regale. O lista completa a familiei extinse este inclusa in Registrul Genealogic al Casei Regale a Romaniei.

Articolul 3

Cetatenia si resedinta

1) Toti membrii Casei Regale a Romaniei sunt sau trebuie sa ia masurile pentru a deveni cetateni romani.

2) O Regina vaduva sau consortul / consoarta vaduvi vor avea dreptul de a locui, pentru restul vietii, intr-una dintre resedintele regale, stabilita de Seful Casei Regale, dar acest drept nu se va extinde pentru fostii sau viitorii soti sau copii lor dintr-o fosta sau viitoare casatorie, dupa decesul acestora.

3) In acest moment, Palatul Elisabeta este resedinta oficiala a Regelui si Familiei, pe durata vietii sale. Deciziile legate de resedintele regale pot fi revocate sau schimbate de Seful Familiei in orice moment. Cu toate acestea, Castelul Savarsin este proprietatea privata a Sefului Familiei, iar Castelul Pelisor va fi pentru totdeauna Scaunul Dinastiei Regale.

Articolul 4

Registrul Genealogic al Casei Regale a Romaniei si Starea Civila

1) Secretariatul Sefului Casei Regale a Romaniei va pastra un registru cu toti membrii in viata ai Casei Regale, numit Registrul Genealogic al Casei Regale a Romaniei. Seful Casei Majestatii Sale Regelui va fi autorizat si va avea datoria de a pastra registrul corect si in buna stare.

2) Principiile dreptului roman care guverneaza starea civila vor fi aplicabile, in masura in care sunt necesare pentru aplicarea acestor Norme. Pastrarea registrului va permite ca ordinea de succesiune la Sefia Casei Regale a Romaniei sa fie inregistrata clar in orice moment (Articolul 12 (1)).

3) Toti membrii Casei Regale sunt obligati sa informeze secretariatul Sefului Casei Regale, fara intarziere, de orice eveniment sau circumstanta care necesita o notatie sau modificare a registrului pastrat de Secretariat. Intreaga documentatie relevanta va fi inaintata de indata ce este obtinuta.

4) Intreaga documentatie produsa de Secretariat va fi pregatita de Secretariat si aprobata de Seful Casei Regale a Romaniei.

5) Registrul va fi deschis pentru inspectie membrilor Casei Regale a Romaniei si altor persoane, cu acordul Sefului Casei Regale a Romaniei si in limitele acordului dat.

6) Folosirea pseudonimelor literare si artistice este permisa, cu conditia ca Seful Casei Regale a Romaniei sa fi autorizat un asemenea uz, in scris, dar aceasta permisiune este si ramane revocabila.

Articolul 5

Adoptia si copiii din afara casatoriei

1) Adoptiile efectuate de catre un membru al Familiei Regale nu primesc consimtamantul Sefului Casei Regale a Romaniei. Totusi, in noile circumstante ale legislatiei ale Uniunii Europene, Seful Casei Regale a Romaniei nu poate opri o adoptie.

2) Daca un membru al Casei Regale a Romaniei doreste, totusi, sa adopte o persoana din afara familiei, el trebuie sa-l notifice pe Seful Casei Regale, inainte de implinirea procedurilor. Adoptia in interiorul familiei nu va schimba ordinea de succesiune la Sefia Casei Regale.

3) Adoptia nu poate conferi nici un titlu, apelativ sau privilegiu al persoanei care adopta catre persoana adoptata, in ce priveste calitatea de membru al Familiei Regale si al Dinastiei sau succesiunea.

4) Nici un copil al vreunui membru al Casei Regale a Romaniei, nascut in afara unei casatorii legal recunoscute sau dintr-o casatorie care este subsecvent declarata nula sau ilegala, nu va fi membru al Familiei Regale a Romaniei.

Articolul 6

Majoratul

1) Majoratul membrilor Casei Regale a Romaniei este conform cu prevederile legii romane.

Articolul 7

Casatoria

1) Casatoria unui membru al Casei Regale a Romaniei va fi supusa acordului Sefului Casei Regale a Romaniei, pentru a avea semnificatie dinastica.

2) O casatorie care nu respecta paragraful (1) de mai sus nu va fi recunoscuta dinastic in nicio privinta si va rezulta in pierderea tuturor drepturilor, onorurilor, privilegiilor si prerogativelor, potrivit prezentelor Norme.

Articolul 8

Divortul

1) Divortul membrilor Familiei este supus consimtamantului Sefului Familiei Regale inainte de inceperea formalitatilor, pentru ca divortul sa fie recunoscut dinastic.

2) Un divort care nu respecta paragraful (1) nu este recunoscut dinastic.

3) Orice membru al Casei Regale a Romaniei a carui casatorie este incheiata cu nerespectarea paragrafului (1) va pierde toate drepturile, privilegiile si onorurile ce-i sunt acordate ca membru al Casei Regale a Romaniei.

Capitolul II

Consiliul Familiei Regale

Articolul 9

Componenta si atributii

1) Consiliul Familiei Regale este compus din totalitatea membrilor Familiei Regale, daca sunt mai putin de 6 sau din 6 membri, daca Familia Regala a Romaniei are mai mult de 6 membri in viata si majori.

2) Seful Casei Regale a Romaniei va numi pe toti membrii Consiliului Familiei Regale.

3) Consiliul Familiei sustine pe Seful Casei Regale a Romaniei in luarea deciziilor, potrivit acestor Norme Fundamentale si tuturor celorlalte dispozitii aplicabile. Totalitatea deciziilor si a rezolutiilor ramane atributul exclusiv al Sefului Casei Regale a Romaniei.

Capitolul III

Seful Casei Regale a Romaniei

Articolul 10

Linia de Succesiune la Coroana Romaniei

1) Linia de succesiune la Coroana Romaniei este reglementata de Anexa 1 a acestui Document.

2) Seful Casei Regale a Romaniei este Regele Mihai I al Romaniei, iar mai apoi acele persoane care succed Majestatii Sale, potrivit Anexei 1 si termenilor si prevederilor acestor Norme. Seful Casei Regale a Romaniei va actiona drept Sef al Casei Regale, Presedinte al Fundatiilor Regale si Custode al Coroanei Romaniei (cu exceptia duratei vietii actualului Sef al Casei Regale a Romaniei, care a numit, de la data intrarii in vigoare a acestor Norme Organice, pe Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei in calitatea de Custode a Coroanei Romaniei). In cazul in care un mostenitor viitor succede pe durata minoritatii sale, Consiliul Familiei Regale va decide asupra membrilor si functiunilor Regentei. Articolul 6 (1) va fi aplicabil.

3) Seful Casei Regale a Romaniei poate amenda ordinea de succesiune in orice moment, printr-un document semnat si sigilat de mana sa.

Articolul 11

Drepturi si prerogative in chestiuni dinastice

1) Seful Casei Regale a Romaniei guverneaza familia ca un bun parinte.

2) Seful Casei Regale a Romaniei are dreptul de a lua decizii legate de proprietatile Casei Regale a Romaniei si asupra oricaror alte chestiuni legate de Casa Regala a Romaniei.

3) Seful Casei Regale a Romaniei se asigura de pastrarea si recunoasterea drepturilor, onorurilor si prerogativelor Casei Regale a Romaniei prin toate mijloacele ce-i sunt la dispozitie.

4) Seful Casei Regale a Romaniei reprezinta sau numeste reprezentanti in relatia cu autoritatile de Stat, pentru protectia averii si drepturilor Casei Regale a Romaniei. Seful Casei Regale a Romaniei este singurul detinator al acestui drept.

5) Seful Casei Regale a Romaniei are si pastreaza toate drepturile de fons honorum, si poate continua sa acorde titluri, decoratii, ordine, distinctii si medalii. Seful Familiei Regale este si va ramane Mare Maestru al Ordinului Carol I, care se afla sub controlul exclusiv al Casei Regale a Romaniei. Casa Regala a Romaniei va numi toti membrii Ordinelor Dinastice si administratia acestora, iar acordarea va fi insotita de inregistrari ale primitorilor si distinctiilor, si va avea loc potrivit deciziei Sefului Casei Regale a Romaniei.

Capitolul IV

Casa Majestatii Sale Regelui

Articolul 12

Statut si organizare

1) Casa Majestatii Sale Regelui este structura administrativa aflata sub autoritatea Sefului Casei Regale a Romaniei, organizata potrivit regulilor si regulamentelor proprii.

2) Ea functioneaza sub conducerea Sefului Casei Majestatii Sale Regelui, numit exclusiv prin ordinul Sefului Casei Regale a Romaniei.

3) Casa Majestatii Sale Regelui coordoneaza administrarea averii Casei Regale, potrivit deciziilor Sefului Casei Regale a Romaniei, face numiri pentru titluri si distinctii; informeaza pe toti membrii Familiei Regale despre deciziile care ii privesc.

4) Casa Majestatii Sale Regelui va avea structura cea mai bine adecvata pentru indeplinirea indatoririlor administrative pe care le are.

Articolul 13

Indatoriri

1) Casa Majestatii Sale Regelui indeplineste urmatoarele indatoriri principale:

a) Administreaza bunurile aflate in proprietatea sau folosinta Sefului Casei Regale a Romaniei, potrivit deciziei sale, inclusiv cele in proprietatea sau folosinta Familiei Regale sau acelea unde Familia Regala desfasoara functiuni publice sau private;

b) Ajuta pe membrii Familiei Regale sa-si administreze propriile bunuri;

c) Pastreaza inventarul bunurilor de la a) si b);

d) Ajuta pe membrii Familiei Regale sa-si indeplineasca angajamentele, indiferent de natura lor;

e) Organizeaza Registrul Genealogic al Casei Regale a Romaniei, potrivit articolului 4 (3), precum si Registrul Decretelor Regale;

f) Indeplineste indatoririle date de Seful Casei Regale a Romaniei, intern sau in relatia cu autoritatile de stat si alte entitati, in special in materie de reprezentare legala si protocol.

2) Casa Majestatii Sale Regelui poate indeplini si alte indatoriri, dupa cum hotaraste Seful Casei Regale a Romaniei, si este direct responsabila.

3) Persoanele autorizate ca delegati, executori testamentari, loctiitori sau reprezentanti ai Casei Regale nu pot sa-si exercite mandatul fara aprobarea scrisa a Sefului Casei Regale a Romaniei.

4) Persoanele descrise la paragraful (3) trebuie sa ofere rapoarte prompte si constante catre Seful Casei Regale a Romaniei despre actiunile pe care le intreprind. Mandatul lor este revocabil in orice moment, de catre Seful Casei Regale a Romaniei, sau, in eventualitatea unei Regente, de autoritatea executiva relevanta, in scris si cu efect imediat.

Articolul 14

Administrarea bunurilor Familiei Regale

1) Toate bunurile imobile si de patrimoniu de pe teritoriul Romaniei, detinute de un membru al Familiei Regale vor fi inregistrate pe langa autoritatile romane relevante si vor fi administrate potrivit deciziilor proprietarului si potrivit regulilor succesorale aplicabile.

2) Seful Casei Regale a Romaniei va numi executorii sai testamentari prin testamentul sau.

3) Inainte de a renunta la drepturile la vreo proprietate apartinand de patrimoniul Casei Regale a Romaniei, membrii sai trebuie sa ceara consimtamantul Sefului Familiei.

Capitolul V

Dispozitii Tranzitorii si Finale

Articolul 15

Intrare in vigoare si modificari

1) Acest document, numit Normele Fundamentale ale Casei Regale a Romaniei – Statutul complet al Casei Regale, inlocuieste toate Statutele, regulile si regulamentele anterioare.

2) Normele vor intra in vigoare la data mentionata mai jos si vor fi irevocabile, cu exceptia cazurilor mentionate in document, de la momentul semnaturii si sigilarii de catre Majestatea Sa Regele Mihai I.

3) Normele pot fi modificate numai dupa cum este stabilit aici, de mana si cu sigiliul Sefului Casei Regale a Romaniei.

4) Toti membrii Familiei Regale a Romaniei vor primi un exemplar in original al acestui document, semnat de Majestatea Sa Regele Mihai I. Primirea acestui document semnifica acceptarea sa si asumarea obligatiei permanente de a-l respecta.

5) Orice modificare va avea loc potrivit paragrafului (4), sub semnatura Sefului Casei Regale a Romaniei.

Articolul 16

Aplicare si interpretare

1) Aceste Norme sunt universal aplicabile, fara limitari.

2) Normele vor fi interpretate in asa fel incat sa-si produca cel mai larg efect.

3) In cazul in care vreo sectiune a acestui document, numit Normele Fundamentale ale Casei Regale a Romaniei – Statutul complet al Casei Regale, va fi considerata, de vreo curte, a fi neaplicabila pentru orice motiv, termenii, conditiile si obligatiile ramase nu vor fi afectate si vor ramane in vigoare.

Articolul 17

Anexe

1) Anexele 1 si 2 sunt considerate parti ale acestui document, numit Normele Fundamentale ale Casei Regale a Romaniei – Statutul complet al Casei Regale.

2) Ele pot fi modificate, independent de acest Statut, prin Decizia Sefului Casei Regale a Romaniei, asa cum este definit aici.

Articolul 18

Glosar de termeni

1) Cuvintele "titlurile, onorurile si prerogativele" vor fi interpretate in cel mai larg sens posibil si vor include pe cele acordate de legislatia aplicabila, precum si pe cele acordate prin curtoazie si prin traditiile Casei Regale a Romaniei.

2) Cuvintele "resedintele regale" vor include, pana la restaurarea Monarhiei, castelele, vilele si casele detinute de Seful Casei Regale a Romaniei sau de membrii Casei Regale a Romaniei, precum si Palatul Elisabeta sau orice alte resedinte puse la dispozitie de Statul Roman potrivit legii.

3) Mostenitorul Evident este succesorul imediat al Sefului Casei Regale a Romaniei, la orice moment. Celelalte persoane de pe Lista de Succesiune sunt Mostenitori Prezumptivi, in ordinea nasterii.

Ordonam mostenitorilor nostri sa respecte aceste Norme acum si dupa decesul Nostru, ele reprezentand vointa Noastra finala.

Ca atare, am semnat prezentele Norme Fundamentale,

Mihai I

Azi, 30 decembrie 2007, Castelul Savarsin, Romania


Anexa 1

Linia de Succesiune

NOI, MIHAI I,
In virtutea autoritatii Noastre Suverane ca Sef al Casei Regale a Romaniei si in conformitate cu datoria Noastra fata de istorie si fata de mostenitorii Familiei Noastre,
Din vointa Noastra libera Decretam si facem publica urmatoarea decizie:

A. Linia de Succesiune la Tron si la Sefia Casei Regale a Romaniei este cea astfel stabilita:

1. ASR Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, Custode al Coroanei Romaniei;

2. ASR Principesa Elena a Romaniei;

3. Nicolae de Roumanie Medforth Mills (care va deveni ASR Principele Nicolae al Romaniei la 1 aprilie 2010, potrivit documentului Sefului Casei Regale a Romaniei, asa cum a fost dat la 5 ianuarie 2005, potrivit Anexei 2);

4. Elisabeta Karina de Roumanie;

5. ASR Principesa Irina a Romaniei;

6. Michael de Roumanie Kreuger;

7. Angelica de Roumanie Kreuger;

8. ASR Principesa Sofia a Romaniei;

9. Elisabeta Maria Biarneix;

10. ASR Principesa Maria a Romaniei.

B. In semn de recunoastere a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si a obligatiilor pe care acest lucru le presupune, in special Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Noi modificam principiile si practica Legii Salice, cu descendenta exclusiv masculina, care nu va mai fi folosita la stabilirea succesiunii.

C. Coroana Romaniei va trece de la Seful Casei Regale la primul nascut barbat, si, in lipsa unui barbat, la prima nascuta femeie.

D. In absenta unor descendenti directi, Coroana va fi mostenita de cel mai in varsta frate si, in absenta unui frate, de cea mai in varsta sora a Sefului Casei Regale.

E. Locul persoanelor mentionate in paragraful D, daca sunt decedate, va fi ocupat de descendentii lor, barbatii avand precedenta.

F. Linia de Succesiune poate fi modificata de Seful Casei Regale a Romaniei.

Linia de Succesiune la Tron este separata de lista membrilor Casei Regale a Romaniei, asa cum apare in Articolul 1 al Normelor.

Noi Ordonam mostenitorilor Nostri sa respecte aceasta Anexa acum si dupa decesul Nostru, ea reprezentand ultima Noastra vointa.

Ca atare, am semnat prezenta Anexa,
Mihai I

Astazi, 30 decembrie 2007, Castelul Savarsin, Romania


Anexa 2

Eu, Mihai I,
In virtutea autoritatii pe care o am ca Sef al Casei Regale a Romaniei,
Urmand datoria mea fata de istorie si fata de urmasii Familiei mele,
In deplina conformitate cu valorile si principiile Uniunii Europene, care Garanteaza fiecaruia dreptul de a-si exprima identitatea si idealurile,
Actionand in conformitate cu vointa mea libera,

FAC PUBLICE URMATOARELE DECIZII:

1) Fiica mea cea mare, Principesa Margareta, va fi succesorul meu dinastic si Sef al Casei Regale a Romaniei, dupa moartea mea. In cazul in care Natiunea romana si Parlamentul Romaniei vor considera potrivita folosirea monarhiei ca forma de guvernamant, solicit Parlamentului sa renunte la aplicarea legii salice, care nu corespunde nici drepturilor din Europa de astazi, nici valorilor societatii romanesti. Pana cand aceste lucruri se vor intampla, Principesa Margareta va ramane, dupa moartea mea, Seful Casei Regale a Romaniei si Custode al Coroanei Romaniei.

2) Ordinul "Carol I" va fi reactivat de Casa Regala, ca Ordin de Familie si completat cu gradele inferioare care, in mod traditional, lipseau. Aceasta hotarare nu trebuie interpretata ca fiind un act in contradictie cu distinctiile si decoratiile acordate de Presedintele Romaniei, ci ca o hotarare cu caracter dinastic, simbolic si de familie, atata vreme cat nu se produce o schimbare a formei de guvernamant. Ordinul "Carol I" va fi acordat numai de catre Seful Casei Regale a Romaniei si va distinge personalitati care au sprijinit Familia Regala in efortul ei pentru o Romanie democratica, prospera, libera si demna, membra a familiei natiunilor europene si transatlantice. Posesorii Ordinului "Carol I" vor fi autorizati sa poarte decoratia in prezenta oricarui membru al Familiei mele, in felul specific fiecarui grad al Ordinului. Totusi, dreptul de a purta aceste decoratii in alte situatii publice ramane sa fie determinat de procedurile legale normale sau traditiile care opereaza in mod curent in orice tara, inclusiv in Romania.

3) Acord sotului Principesei Margareta, Principelui Radu, titlul de "Principe al Romaniei" si calificativul de "Alteta Regala". Iau aceasta hotarare pentru meritele lui in Familie si pentru a-l ajuta sa-si duca mai departe angajamentele viitoare pentru dezvoltarea romaneasca, pe care le apreciez mult. Titlul si calificativul sunt acordate numai ad personam si, prin urmare, nu sunt transmisibile. Principele Radu ramane membru non-dinastic al Casei Regale a Romaniei.

4) Acord nepotului meu Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de "Principe al Romaniei" si calificativul de "Alteta Regala". Aceasta hotarare va intra in vigoare in ziua cand el va implini varsta de 25 de ani. Iau aceasta hotarare pentru a acorda celei de-a sasea generatie a Familiei Regale a Romaniei o sansa in plus sa-si serveasca tara, daca vor dovedi ca merita aceasta onoare. 

5) In afara de Regina si de mine, de fiicele mele si de cei mentionati specific in acest document, nu exista nici un alt membru al Casei Regale a Romaniei. Orice adaugire de membri ai Casei Regale poate avea efect numai cu aprobarea Sefului Casei Regale a Romaniei, intr-un document separat, eliberat specific pentru acest scop.

Mihai R

5 ianuarie 2005, Palatul Elisabeta, Bucuresti, Romania

Noi Ordonam mostenitorilor Nostri sa respecte aceasta Anexa acum si dupa decesul Nostru, ea reprezentand ultima Noastra vointa.

Ca atare, am semnat prezenta Anexa,
Mihai I

Astazi, 30 decembrie 2007, Castelul Savarsin, Romania


Sursa de baza:
familiaregala.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu